Om MAS


 

Hva er MAS?

MAS står for Mestring-Aktivitet-Samspill. Vi er en ideell stiftelse som jobber for å gi mennesker en verdig hverdag gjennom å tilby kurs i kreative håndverksteknikker.

Vår undervisning skal gjennom et trygt og stabilt miljø oppøve elevenes ferdigheter, styrke deres selvfølelse og forebygge ensomhet. Deltagelse i MAS’ undervisning gir eleven sosial trening og er et ledd i elevens rehabiliteringsprosess ved hjelp til selvhjelp. Det er et byomfattende tilbud i Oslo til mennesker i alderen 18-67 år.

MAS’ gir mennesker med psykiske og fysiske helseutfordringer muligheten til å mestre et håndverk og bli en del av et sosialt nettverk. Vår metode går ut på å gi hver enkelt elev kreative utfordringer som styrker deres mestringsfølelse. Vi bruker håndverket som et middel til hjelp til selvhjelp. Ved å lede fokus vekk fra sykdom og problemer og over på håndverk og sosialt samspill erfarer vi at deres selvfølelse vokser og de styrkes i møte med samfunnet for øvrig.


MAS historie

Historien om MAS starter allerede i 1973. Da startet Den Norske Husflidsforening opp et prosjekt med det formål å gi mennesker med funksjonsnedsettelser en mulighet til å bli sysselsatt med meningsgivende husflidsarbeid. Dette arbeidet/prosjektet foregikk hjemme hos den enkelte, og de erfarte raskt at disse menneskene slet med isolasjon og passivitet. I 1975 ble det opprettet aktivitetssentre i Bærum, Nittedal og Jessheim.

8 mars 1977 ble Majorstuen Aktivitetssenter opprettet av Blindern og Vinderen Sanitetsforening. Lokalene de hadde til rådighet var en leilighet på 40m2. Åpningstiden var to dager i uken og de hadde til sammen 6 elever på to lærere. Etter to år hadde aktivitetssenteret økt til 15 elever, og nye lokaler var nødvendig. Det ble opprettet et godt samarbeid med Christiania Bank og Kredittkasse som ga aktivitetssenteret 350 m2 gratis lokaler i 1,5 år (som ble til 6!). Medlemmer av Holmenkollen Lions var til stor hjelp med oppussing av lokalene. En av disse var Jan Sundt, som ble valgt til styreformann i senterets styre. Jan Sundt var styreformann i MAS’ styre i over 20 år, til han alt for tidlig gikk bort i 2001.

Høsten 1979 innledet senteret et samarbeid med Gaustad Ettervernsenter. Psykiatriske etterverns pasienter ble nå en ny elevgruppe på MAS. Elevmassen økte raskt og det samme gjorde behovet for flere kurs og lærere. Alle de engasjerte i MAS jobbet frivillig i starten. Frivillig innsats, en iherdig stå-på vilje hos ansatte og samarbeidspartnere som har støttet oss økonomisk har gjort at MAS har vokst til det vi er i dag.

I 1985 flyttet MAS til Malmøgaten 7 og endret navn til Malmøgaten Aktivitetssenter. Nye kurs ble opprettet og flere lærere ble hyret inn.

I 2007 feiret MAS sitt 30 års jubileum. Samme år valgte Birgit Bråthen å gå av som daglig leder etter 30 år i tro tjeneste. MAS’ nye sjef ble Lise Greve Greli som hadde vært lærer på MAS siden 1994.

I 2013 var MAS igjen på flyttefot da gården i Malmøgaten skulle bygges om til leiligheter. Valget falt på Veitvet senter som på den tiden var under ombygging til å huse flere andre lokale kulturelle tiltak. MAS endret navn til MAS kultur- og aktivitetssenter, hvor MAS står for Mestring-Aktivitet-Samspill.

I 2017 kunne MAS feire hele 40 år med aktivitetstilbud til voksne med funksjonsnedsettelser og/eller i psykiatrisk ettervern i Oslo. Vårt senter er helt unikt og det finnes ikke tilsvarende tilbud for denne gruppen i Oslo.

Ved årsskiftet 2018/19 gikk Lise Greve Greli av med pensjon, og Tonje Bartnes Andersson overtok hennes stilling som daglig leder ved MAS. Tonje har vært lærer i veving ved MAS siden 2014.